Shiatsu

Masszázs vagy Shiatsu?

Célom mindenekelőtt az egészség megőrzése, így nagy hangsúlyt teszek a preventív kezelésekre. Az ősi Kínában az orvost azért fizették, hogy megtartsa az emberek egészségét. Ha valaki megbetegedett, az orvos nem kapott fizetséget. Még az is megtörtént, hogy ha a király betegedett meg, akkor az orvost lefejezték. Akkor még tudták az emberek, hogy mi az igazi feladata egy gyógyítónak: a betegség megelőzése, az egészség megőrzése.

A Shiatsu kezelés lágy, cseppet sem tolakodó és figyelmes.  Célja, hogy a jelentkező tünetek mögött feltárja a teljes állapotot.

 • Milyen problémákra nyújt hatékony segítséget a Shiatsu?
 • Milyen megoldásokat ajánl Neked?
 • Miben más, mint a megszokott masszázsok?

A Shiatsu fő feladatának nem egyszerűen a fájdalmak csillapítását, hanem a szervezet általános állapotának javítását, vitalizálását tekinti. Ajánlom testi, lelki kimerültség esetén, rekreációs jelleggel. Minden esetben az egész testet kezelem, mert csak az „Egész” figyelembevételével tudjuk a problémát megszüntetni.

A kezelés földön fekve, kényelmes ruhában történik.

Mikor jöjjek Shiatsu kezelésre?

 • Hogyha javítanál szervezeted immunrendszerén, mivel a kezelés frissít, vitalizál, és jelentős egészség-megőrző hatása van. Rendszeres igénybe vételével az immunrendszer erősödik, a megrekedt energiák felszabadulnak a testben, ezáltal jobban, egészségesebben, örömtelibbnek érezheted majd magad.
 • Visszatérő menstruációs fájdalmak esetében, vagy ha régóta kisbabát szeretnél.
 • Ha Kismama A normál lefolyású várandósság bármely szakaszában kérhetsz shiatsu kezelést, mely minden esetben igazodik az édesanyához és kisbabájához. Segítheted a babával való összekapcsolódást, kommunikációt. Növekvő pocak esetében egy-egy kezelés jelentősen csökkenti a babavárással járó terheket. (ödémásodás, hányinger, hányás, fájdalmas derék, vagy keresztcsont, végtagfájdalmak).

Mozgásszervi problémák jelentkezésekor. Akut vagy krónikus fájdalom esetében:

 • Hát és derékfájdalmak (lumbágó, isiász),
 • Medence, keresztcsont, farokcsont fájdalmai,
 • Végtagfájdalom,
 • Gerincferdülés. Akár gerincsérv esetén is.
 • Nyak és vállfájdalmak,
 • Ízületi problémák;

A kifinomult technikák alkalmazásával a feszült és fájdalmas testrészek mozgékonyságát állítom helyre.

Stresszoldás:

 • A stresszoldó, lazító kezelés sokat segíthet a munkahelyi, vagy életvezetésből adódó stressz csökkentésében. Mivel Idegrendszeredet paraszimpatikus állapotba juttatja a kezelés, így a stresszre adott válaszreakciód csökken, életedben hatékonyabban helyt állhatsz.

Derékfájósok, figyelem!

Az ülőmunka, a nehéz tárgyak rendszeres emelgetése, vagy egyszerűen az életkor okozta gerinckopás mellett, okozhatja még a derékfájást a porckorongok kopása, vagy a kismedencei szervek működésének zavarai, mint amilyen például vesebántalom. Ugyancsak oka lehet a deréktáji fájásnak a növekvő pocak, ami ugye csak kismamák esetében természetes velejárója az életnek, minden más esetben érdemes könnyíteni ezen a terhen.

A napokban egy hölgy keresett fel, deréktáji panaszokkal. Az előzetes beszélgetés során kiderült, hogy a farok csonti csigolyái el vannak ferdülve. Nála ezt egy rossz esés idézte elő, de olykor lehet vele született probléma is. A szalagrendszer eséskor sérülhet, és nála is ez volt a helyzet. Nehéz ülésről, és még nehezebb háton fekvésről számolt be. Idegrendszeri érintettség miatt még a lábaiba is lesugárzott a fájdalom. Hosszú ideje küzdött már ezzel, többféle masszázst is kipróbált, mire végül eljutott a shiatsuhoz.

A kezelés során a shiatsu által kínált, változatos technikákkal lazítottam, oldottam a testben rekedt trauma nyomait, és a kezelés végén könnyedén, és fájdalom nélkül tudott a hátára feküdni.

Minek köszönhető, hogy a shiatsu képes segíteni?

Egy-egy kezelés során több oldalról megközelíthetjük a derékfájási problémát. Fontos része a segítségnyújtásnak a meridánokon történő munka, melyeken az akupresszúrás pontok helyezkednek el. Ezenkívül a kezelés során dolgozunk az izmokkal és az azokat körbevevő izompólyákkal (fascia) is. A shiatsu különlegessége éppen ebben az összetettségben rejlik, mert így jutunk el a finomabb, mélyebb rétegekbe is, és ettől válhat kivételesen hatékonnyá egy-egy kezelés.

A fájdalomnak lehetnek lelki okai?

 A shiatsu holisztikus szemléletű, tehát egészként tekint az emberre. Magam is azt tapasztalom, hogy test és lélek nem választható el egymástól, csakis egységben egymással kezelhetők. Ha lelkünket trauma éri, vagy sokáig benne maradunk egy megoldatlan helyzetben, akkor testünkben is megjelenik ennek hatása, és betegség formájában előbb-utóbb tüneteket produkál. Lelkünk így képes üzenni nekünk: a testünkön keresztül küldi jelzéseit, melyek nagyobb önismeretre, mélyebb befelé fordulásra ösztönözhetnek akkor, hogyha hajlandóak vagyunk figyelni ezekre a jelekre!

Mik lehetnek a derékfájás lelki okai?

Mivel minden lélek más, nem lehet azonos módon megítélni a testi tüneteket sem. Vannak azonban olyan támpontok, melyek segíthetnek elindulni azon az ösvényen, melyek belső, rejtett világunkat tárják fel önmagunk előtt.

Alsó és Felső világunk konfliktusáról árulkodik, ha túlterheljük magunkat, ha többet teljesítünk fizikailag, mint amennyit egészségesen elbírunk, s eközben nem tudunk kiállni magunkért, belső lényünkből fakadó igényeinkért. Ilyenkor hajlamosak vagyunk valaki mást hibáztatni, mi magunk pedig „behúzzuk a farkunkat”. Írásom elején említett hölgy példája szinte szó szerint hordozza ezt a helyzetet.