Robinson szombat

Tudtad, hogy a Velencei tó vize öt színű? Ismered a solymári ördöglyuk barlangot, ahol saját fejlámpával kúszunk néha olyan keskeny helyeken, ahol a fejünket sem tudjuk felemelni? Építettél gyermekkorodban szalmabála várat? Esetleg raklapból bunkert? Korcsolyáztál már befagyott tavon, patakokon? Bicikliztél erdei utakon, meghódítva magas hegycsúcsokat? Ez csak néhány példa azok közül amiket a gyerekeknek kínálunk.

Mi is a Robinson szombat?

Kalandokat, kihívásokat jelentő túrák, utazások.
A Robinson szombat egy kéthetente szombatonként megrendezésre kerülő kirándulás, túra, kaland, kihívás, amely 10-20 fős kiscsoportban átélt élményt ad a gyermekeiteknek. A logónk is ezt üzeni: Elszigetelődött gyerekeket, akik nagyon távol vannak… néha önmaguktól is…, de a felfedezés és a kaland vágya bennük van! Mi biztonságos, de kihívásokkal teli környezetben szeretnénk hozzásegíteni őket a saját határaik megismerésében és elfogadásában. Ezt nagyon fontosnak tartjuk!

Kiknek ajánljátok?

Olyan gyermekeket várunk, akik valamilyen oknál fogva sokszor töltik otthon a hétvégéiket, mert a szülők, vagy szülő (ha elvált) nem tudja megadni a legnagyobb igyekezete ellenére sem azt az élményt, amit mi szívesen biztosítunk a számára. Lehet a szülő fél a barlangban, vagy otthon vigyázni kell egy kisbabára, esetleg egészségügyi probléma, vagy bármilyen más ok az ami gátat szab a kalandoknak. Ilyenkor jövünk és segítünk ezeket az élményeket megadni.

Hány éves gyerekeket vártok erre a foglalkozásra?

Induláskor márciusban 8-14 éves gyerekeket várunk a kalandjainkra. Igény szerint szeretnénk az ovisokat is megszólítani. Úgy tervezzük, hogy a páros hétvégenként a nagyobbakra a páratlan hétvégenként a kisebbekre fókuszálunk hasonló tematikájú, de az ovis korosztály igényeit figyelembe vett kaland- és élmény adaggal.

Mennyibe kerül mindez?

A Robinson szombat egész évben elérhető és bérlet rendszerben havonta lehet rá előfizetni. A bérlet ára 16 ezer Ft/hó, amely tartalmazza az útiköltséget (8-9 személyes kisbuszokkal, autókkal megyünk), a szükséges felszereléseket, a kalandhoz szükséges belépőket, ha szükséges a túravezetőt, a kaland utáni ebédet és a megfelelő létszámú kísérőt és a néha megfizethetetlen élményt.

Honnan indulnak a kalandok?

Elsősorban Szentendrén a Vissza a Vadonba Gyermekfejlesztő és Szülősegítő Sportegyesület helyszínén, a Szentlászlói út 158/B alatt, de néhány kaland máshonnan indul. A kalandok reggel 8-9 között kezdődnek és 14-15 óráig tartanak. Egy-két kivétel (éjszakai túra, vagy barlanglátogatás más időpontban zajlik.)

Mi a helyzet rossz idő esetén?

Rossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet 🙂 Természetesen alkalmatlan időjárás esetén is van B terv a tarsolyunkban. Ami a kalandokat illeti, azok nem maradnak el!

Miért csináljátok, miért érzitek szükségesnek a Robinson szombatot?

A mai világban sokszor még csoportos összejövetelek alkalmával is elvész az élő kommunikáció, a párbeszéd. Elvesznek az emberi gesztusok. Helyettük gyermekeink sokszor csetelő alkalmazások és emotikonok alkalmazásával fejezik ki az érzelmeiket.
Ma már nem az eseményeket likeolják a közösségi médiában, hanem az eseményt csupán a like elérése miatt hozzák létre (Pl: Planking). Kialakult egyfajta likevadászat. Egyfajta rangsor alakul ki a virtuális közösségekben amelyek sokszor szorongást okoznak a kamaszokban, sőt az egyre fiatalabb gyerekekben is. Ez állandó készenlétet, aktivitást, jelenlétet követel meg a gyerekektől a virtuális térben. Ezeknek a folyamatoknak a lelki hatásaival sok kutatás foglalkozik már, de a fizikai hatások a testre ennél még erőteljesebben nyilvánulnak meg a szemünk láttára.

A Robinson szombattal kísérletet teszünk arra, hogy a gyerekeket kiszakítsuk az őket egyre jobban elszigetelő média és okos eszközök világából.
A fentiek miatt a Vissza a Vadonba küldetésének szerves részévé szeretnénk tenni a Robinson szombatot.

Az első Robinson szombat beszámolóját megnézhetitek Facebook oldalunkon…


A Márciusi Kalandok a következők alapján alakulnak

  • Március 10-én vasárnap lesz a következő Robinson szombatunk.

Ekkor a Vadon főhadiszállásán fogunk fából és kőből hidat építeni a patak fölé. Építünk egy kisebb „bunkert” és totemállatot a híd lábához, hogy őrizze azt az árvizek ellen. Ezt ki is festjük, ha lesz rá idő!
Megnézzük meg van-e még a közeli óvóhelyen téli álmot alvó denevérünk 🙂 Mindeközben gyakoroljuk a tűzgyújtást és ha már ropog a tűz elkészítjük rajta a sütnivalónkat is!

  • Március 23-án a solymári Ördöglyuk barlangba látogatunk el vezetők segítségével, ahol fejlámpával fogunk kúszni-mászni az izgalmasabbnál izgalmasabb járatokon!

Megtapasztaljuk milyen a sötétség és milyen nagy fényt tud adni egyetlen gyertya lángja is! Az ebédet szintén a Vadon főhadiszálláson fogjuk elfogyasztani! A létszámunk 23-án maximum 20 fő!

Hol lehet jelentkezni?

A jelentkezési lap kitöltésével máris jelezheted a részvételi szándékot.

*
*
*
*
*
Az Adatvédelmi irányelveket elolvastam, megértettem, abban foglaltakhoz kifejezetten, önkéntesen hozzájárulok.