Németh Ági

Életem meghatározó eleme a természet szeretete. Ifjabb koromban ez a szeretet természetjárásban, a szabadban űzött sportokban, távoli vidékek megismerésében nyilvánult meg. Ezután a minket körülvevő természet óvásával, védelmével folytatódott, melynek jegyében biotermékek kereskedelmével foglalkoztam. Közben az ökológiai szemlélet mellett a természetes gyógymódok széles tárházával is megismerkedtem. 2009 decemberében hallottam először a craniosacralis terápiáról, néhány héttel később pedig már az egyik első magyarországi képzés diákjai között tudhattam magamat. Azóta végig jártam a hazai képzés szinte minden lépcsőjét, évről évre újabb és újabb területekkel bővítettem a tárházamat. Tanársegédként részt vettem magyarországi képzéseken, segédterapeutaként külföldi intenzív terápiás programon.

Kezeltem egyedül, csoportban, emberekkel, delfinekkel, lovakkal; újszülöttektől kezdve mindenféle korú embert, kutyát, macskát, lovat; kezelőágyon, földön, vízben – levegőben még nem 🙂 . Közben fülakupunktúrás addiktológusként okleveles természetgyógyász végzettséget szereztem. A cranio életem részévé, mindennapjaim meghatározójává vált. Megtanultam, hogy az emberi test végtelenül bölcs, csak figyelni kell a jelzéseit. Azóta is csodálattal tölt el: minél többet tudok róla, annál inkább látom a mélységeit. Mint amikor messziről nézünk egy gyönyörű tájat, és ahogy közelebb érünk, egyre több izgalmas és felejthetetlen részlet bontakozik ki a szemünk előtt. És soha nincs vége, mindig ott a következő, miközben az egésznek is tudatában vagyunk.

És hogy mi is ez a kimondhatatlan nevű dolog? A craniosacralis rendszerről kapta a nevét, amely fizikai szinten a központi idegrendszert és az azt közvetlenül magába foglaló képleteket (agyhártyák, koponya, gerinccsigolyák) tartalmazza, finomabb szinten viszont érzelmeket, energiákat, sőt történeteket találunk itt, köztük olyanokat is, melyek valami módon korlátozhatják az egész rendszer, az egész lényünk egészséges egyensúlyát, működését.

A legnagyobb csoda pedig, hogy az egyensúlyát, egészségét vesztett test, ha lehetőséget kap rá, pontosan tudja, hogyan állítsa helyre, hogyan gyógyítsa meg önmagát legbelsőbb lényegéből. Tudja és jelzi, hol van a probléma gyökere, hiszen nem mindig ott fáj, ahol az egyensúly felborult. Az emberi test (és persze minden élőlény teste) szélsőségesen jól alkalmazkodó. Tehermentesíti a sérült, blokkolt területet, ezért – jó csapathoz illően – mások veszik át azok feladatai egy részét vagy egészét, lehetővé téve ezzel az önkorrekciót. A probléma ott kezdődik, amikor a kímélt terület nem képes egyedül rendbe hozni magát (ennek oka sokféle lehet az életmódtól és a külső környezeti hatásoktól kezdve a hosszú ideig fennálló lelki okokig). Ilyenkor tud segíteni egy craniosacralis terapeuta kifinomult érzékelésével, szelíd ráhangolódásával, semleges, elfogadó, támogató jelenlétével. Ebben a térben történhetnek igazán mély gyógyulások. Minden tudásommal, képességemmel és tapasztalatommal azon vagyok, hogy ezen az úton segítsem a hozzám fordulók testi-lelki egyensúlyának megszerzését és fenntartását.