Gyermek jóga

Gyermekjóga foglalkozások az egészséges és tudatos életmód megtanulásáért

  • érzelmi intelligencia fejlesztés
  • tudatos légzés
  • testséma fejlesztés
  • relaxáció
  • pozitív énkép alakulása
  • feszültségoldás

A gyermekjóga alapja az Indiából eredő mozgásrendszer és filozófia, a jóga, amit a mai gyermekek igényeinek megfelelően mozgásfejlesztéssel társítunk. A gyerekek játékos formában (pl. állatok bőrébe bújva) ismerkednek meg a különböző ászanákkal (testtartásokkal), közben saját testükkel, testérzeteikkel, érzelmeikkel. A csoportszellem erősítésével fejlesztjük érzelmi intelligenciájukat, a drámajátékon keresztül megtanulják felismerni és kifejezni érzelmeiket. A feszültségoldás és relaxáció segíti őket saját harmóniájuk megtalálásában és megőrzésében. Játékos gyakorlatokkal vezetjük rá Őket légzésük megismerésére, majd tudatos irányítására. Koncentrációs gyakorlatokon keresztül, keresztező és végtagszétválasztó gyakorlatok során ügyesednek. A foglalkozásokon fontos a gyermekek térben elfoglalt helye, és ugyanennyire hangsúlyos testsémájuk kialakulása. Fejlődik finom-motorikájuk, a beszédértésük. Bővül a szókincsük, növekszik az önbizalmuk, és pozitív énképük alakul. Megtanulnak egészségesen kapcsolódni önmaguk belső világához, mind pedig társaikhoz, a külvilághoz, szűkebb és tágabb környezetükhöz.

Öt évvel ezelőtt egy reggel úgy ébredtem fel, hogy gyerekjógával kell foglalkozzam, és rá egy hétre már ott voltam az oktatóképzés első napján. Legelső saját foglalkozásomon 27 iskolás gyerekkel voltunk együtt, nagy élmény volt! Kicsivel később kezdtem óvodásokkal együtt dolgozni. Folyamatosan tanulom a jelenlét fontosságát, azt a fajta rugalmasságot, amit Ők olyan tökéletesen élnek!

Fontosnak tartom megismertetni velük az érzelmeiket, saját belső világukat, és megértetni velük az őket körülvevő világot, hogy minél jobban eligazodjanak. Megtanítani nekik az egymásra odafigyelést, és a tetteikért a felelősség vállalását is. Szeretném, ha ebben a generációban az érzelmi intelligencia szintje fontosabbá válna, érzékenyebbek és felelősségteljesebbek lennének felnőve. A gyermekjóga foglalkozások során látom, milyen irányban kell még fejlődjek, hogy megfeleljek az igényeknek, naprakész legyek. Tagja vagyok a Gyermekeink Mozgásáért Egyesületnek, ahol rendszeres továbbképzéseken és szakmai napokon, fórumokon veszünk részt, segítjük egymást a hívatásunk gyakorlásában. Látva az igényeket, mozgásfejlesztést is tanultam, Tótszőllősy Tündénél, a tanfolyamán foglalkoztunk az eltérő fejlődésmenetű gyerekekkel, a fejlesztésükkel, pl. viselkedészavarokkal, autisztikus spektrumzavarral, ADHD-val. A tapasztalat azt mutatja, egyre nagyobb szüksége van a mai kor gyermekeinek a fejlesztésre, és a még nagyobb fokú odafigyelésre, törődésre. Idén elvégeztem még egy mozgásfejlesztő tanfolyamot, amely alapján végzek egyéni mozgásvizsgálatokat is, írok egyéni mozgásterápiát, illetve kiscsoportos órákon célzottan gyermekjóga gyakorlatokon keresztül is fejlesztem a gyerekeket.

A jóga az a tevékenység, ami teljesen lenyugtatja, ellazítja, kikapcsolja a lányomat. Utána sokkal kiegyensúlyozottabb, könnyebben veszi a stresszes helyzeteket a suliban. Nagyon örülök, hogy rátaláltunk Dórira, mert csodálatosan ért a gyerekek nyelvén és varázslatossá teszi azt a heti 1 órát:)
Nagyon szeretem a jógát, mert felszabadulok, sokkal nyugodtabb vagyok, új barátságokat kötök. A kedvencem a selyemkendős foglalkozás 🙂
Nagyon jó jógaoktató. A gyerekek nagyon szerették. Még azok a gyerekek is elkezdtek jógázni a táborban, akik vagy még nem jógáztak vagy nem akartak jógázni. Végül mindenki megszerette a jógát. Dóri ért a gyerekekhez és ha valami gondjuk volt, megnyugtatta a kicsi lelkecskéjüket. Ha valami gondot látott a gyereken, szólt a szülőknek és beszélgetett is erről velük, akik pozitívan fogadták a tanácsait. Egy hét alatt a gyerekek sokat változtak. Megnyugodtak, figyelmesebbek lettek és pozitívak. Köszönjük, Dóri, hogy itt voltál velünk, és a sok-sok segítséget és jó dolgot, amit tanítottál nekünk! Várunk vissza a nyáron!
A kisfiam kivétel nélkül minden alkalommal alig várja a következő jógaórát és nagyon szépen fejlődik. Otthon gyakran beszélgetünk a pózokról, légzésekről és szereti őket gyakorolgatni is. Úgy látom, hogy a jóga órákon olyan többletet kap mind érzelmi, értelmi és testi fejlődési szinten, amely ilyen komplex formában más mozgásformákban nem lelhető fel.